fbpx
En bild för diabetes - Sofia Larsson-Stern
Lilla du, lilla Sia. Du vet inte vad som är på gång. Du har ingen aning. En tuff tid väntar dig. Ett hårt grepp kommer ta tag i din rangliga kropp och aldrig igen riktigt släppa taget. Men du är starkare. Tuffare. Du kommer ta dig igenom det, vända på situationen och gå ur matchen som segrare. Lilla du, lilla Sia. Allt kommer bli bra, jag lovar.

Du är femton år och har aldrig varit på ett sjukhus. Inte mer än för att säga hej till din nyfödda lillebror när du var fem, och för att hälsa på sjuka släktingar. Inte mer än det, vaccinationer och rutinbesök. Du är ju en frisk och pigg tjej.

Den 28:e juli 2008. Du är inte längre frisk och pigg – du är sjuk och trött. Liten och rädd. Förvirrad och okunnig. Diagnosen typ 1-diabetes har landat i knät på dig. Du vet ingenting och är rädd för allt. Skulle du smitta? Kunna spela fotboll? Få äta vad du ville? Eller rentav dö?

Du ligger i sjukhussängen med slangar, nålar och blod. Sköterskor kommer och går, läkare och dietister lika så. Kolhydrater, insulin – räkna ut, dosera, utvärdera. Träning, stress, hormoner. Bergochdalbanor. Blablabla..

Andas, Sia. Ta ett djupt andetag. Sluta nypa dig i armen, du kommer inte vakna ur det du tror är en mardröm. Det är ingen dröm, det är din nya verklighet. Lyssna på sköterskornas lugnande ord, och fortsätt sedan kolla på filmen med mamma. Hon är bredvid dig, alltid. Kommer alltid vara.

Ditt liv kommer förändras och se annorlunda ut, men det är inte ditt fel. Du hade inte kunnat förhindra det på något sätt, och du har inte själv provocerat fram det. Du smittar inte, men du kommer heller aldrig att bli frisk. Forskningen är fortfarande inte där, inte ens nio år framåt i tiden. Jag är ledsen.
En bild för diabetes - Sofia Larsson-Stern

Men din diabetes kommer göra dig till DIG. Du kommer få möjlighet att skriva projektarbetet på gymnasiet om den. Du kommer träffa vänner för livet på diabetesläger, konferenser och event. Du kommer starta en blogg som så småningom når ut nationellt och påverkar delar av samhället till det bättre. Din rädsla för att presentera inför folk kommer försvinna i takt med att dina diabetesföreläsningar blir allt mer populära. Och du kommer bli expert. Du kommer kunna din kropp utan och innan. Din diabetes kommer generera egenskaper som du förmodligen aldrig hade haft annars. Envis, stark, tålmodig, noggrann, strukturerad, uthållig och målmedveten.

Andas, lilla Sia. Allt kommer bli bra. Idag är du 24 år gammal och mår bättre än någonsin. Du går varje dag till ett jobb du stortrivs på. Du omges av vänner som peppar och stöttar dig, som du kan vara dig själv till 100 % med. Din familj må vara utspridd över jordklotet, men kommer alltid vara närmst i hjärtat. Du använder insulinpump och reglerar dina värden och doser flera gånger om dagen, men nu går det på rutin. Vissa dagar är riktigt, riktigt jobbiga och dåliga – men de allra flesta är bra. Din sjukdom stoppar dig inte från att resa, njuta, drömma, önska, vilja och åstadkomma.

Andas, lilla Sia. Du är jag – och vi är ett fruktansvärt starkt team. Tillsammans klarar vi av det mesta, jag lovar. Sluta nypa dig i armen, allt kommer bli bra.

Sofia Larsson-Stern

Typ-1 diabetiker

En bild för diabetes - Sofia Larsson-Stern. Foto: Calle Appelqvist
En bild för diabetes - Sofia Larsson-Stern. Foto: Calle Appelqvist