fbpx
En bild för diabetes - Felicia Rosander
Jag fick min diabetes 2016 i februari. Jag satt och kollade på youtube, jag hittade en video titeln var Min diabetes. Jag klickade in på videon det var en tjej som förklarade hur hon märkte att hon hade diabetes, symtomen som hon hade var: kissade mycket, drack mycket och var väldigt förkyld. 
Dessa symtomen liknade mig väldigt mycket, då fick jag en tanke att jag kanske hade diabetes. Jag ville inte säga till mamma eller pappa, men en dag så märke mamma att jag drack väldigt mycket.
Pappa hade diabetes så vi lånade hans mätare, vi tog ett socker och det var ovanligt högt. Dan efter det på morgonen så tog vi ett till socker värde då det var lite lägre men mamma ringde vårdcentralen, dom sa att vi skulle åka till Näl. Vi åkte till Näl och där tog dom prover. 
Vi fick vänta i ett rummet tills en läkare sa er dotter har fått diabetes och då börja mamma gråta. Jag fick sova på sjukhuset i två veckor under den perioden så  fick jag en killkompis vid namn Theo. När jag fick Theo som kompis så kändes det bättre för det var inte bara jag som hade den duma idiotiska sjukdomen.
När vi kom hem från sjukhuset så dröjde det inte länge tills mamma och pappa skilde sig. När jag fick veta att dom skilde sig så tänkte jag att det var mitt fel bara för att jag hade fått diabetes. Jag tänkte varje dag det är mitt fel bara mitt fel. 
När dom skilde sig så blev mamma ensam att ta hand om mig och mina två Syskon. Min storebror ville gärna hjälpa till med min diabetes men så fort han ville det så blev jag arg och sa lägg dig inte i. Jag skrek ju bara för att jag inte gillar att prata om det. Mamma hade det svårt att lära sig allt om Diabetes. 
Pappa hade ju inte pratat så mycket om sin sjukdom, så ingen i familjen visste så mycket om diabetes. Jag struntade ofta i att ta min medicin mamma frågade” har du tagit din medicin” jag svarade ”ja”, fast jag inte hade tagit medicinen. 
 

 Felicia Rosander 11år

Typ-1 diabetiker
En bild för diabetes - Felicia Rosander